Nemecký prezident Gauck priznal zločiny národného socializmu

10.10.2012 Celý región

Praha 10. októbra (TASR) - Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck sa pri svojej dnešnej nástupníckej návšteve ČR prihlásil k historickej zodpovednosti jeho krajiny za niekdajšie zločiny národného socializmu. Súčasne však v Prahe varoval pred spájaním nemeckej viny s témou vyhnania sudetských Nemcov, pričom pripomenul osud nevinných ľudí, ktorých sa to týkalo v povojnovom období.

Ako však zdôraznil na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom ČR Václavom Klausom, o tejto téme dnes nehovorili.

Obe hlavy štátov hovorili však o českonemeckých vzťahoch, ako aj o minulosti a zhodli sa na tom, že ju treba pripomínať. Gauck zdôraznil, že on osobne sa so svojou vlasťou zmieril vďaka tomu, že bola schopná hovoriť sebakriticky o minulosti.

Obe strany sa zhodli na pozitívnom hodnotení súčasných dvojstranných vzťahov.

Prioritou bola návšteva Lidíc
Na otázku, či Praha nevyšle do Nemecka signál v súvislosti s povojnovými zločinmi na obyvateľstve nemeckého pôvodu, reagovali obaja prezidenti s tým, že dnes je primárnou záležitosťou návšteva Lidíc a hold tamojším obetiam nacizmu. Joachim Gauck dodal, že diskusia o tom, k čomu došlo na území dnešnej ČR po druhej svetovej vojne, patrí českej spoločnosti a on do nej ako nemecký prezident nemieni zasahovať.

Sporná otázka európskej ekonomiky
Jedinou spornou témou pri rokovaní prezidentov tak zrejme zostala európska politika v období dlhovej krízy. Kým Gauck hovoril o nádejnom potenciáli a o tom, že k úspešnému riešeniu možno dospieť iba spoločne, skeptický Klaus to vnímal skôr ako idealistické zmýšľanie. Vzájomne sa rešpektujeme, takže sa nepokúšame druhého presvedčiť o svojej pravde, vyplynulo zo slov Václava Klausa.

V príhovore na slávnostnom obede, ktorý na počesť nemeckého prezidenta usporiadal prezident ČR, Václav Klaus varoval pred európskym superštátom a vyzval k uvoľneniu eurozóny. Joachim Gauck akcentoval zas zodpovednosť za ideu zjednotenej Európy. Obaja sa však zhodli, že základom riešenia súčasnej situácie musí byť otvorená diskusia.

Joachim Gauck si ešte pred cestou do Lidíc, kam popoludní zavítal ako historicky prvý prezident spolkovej republiky, zaspomínal na balkóne nemeckej ambasády v Prahe na obdobie pred historickými spoločenskými zmenami z konca roka 1989.

V programe jednodňovej návštevy nemeckého prezidenta v ČR boli aj stretnutia s premiérom Petrom Nečasom, arcibiskupom pražským Dominikom Dukom, niekdajšími disidentmi a zástupcami občianskej spoločnosti.

Gauck ako prvý nemecký prezident navštívi Lidice
Joachim Gauck počas dnešnej návštevy Českej republiky pricestuje aj do obce Lidice, dejiska nacistickej masakry spred 70 rokov. Stretne sa pritom s niekoľkými ľuďmi, ktorý vyhladenie Lidíc prežili, informoval spravodajský server iDNES.cz.

"Bolo to jeho osobné prianie," uviedol ku Gauckovej návšteve v Lidiciach hovorca českého prezidenta Václava Klausa, ktorý bude svojho nemeckého kolegu sprevádzať. Pôjde o historicky prvú návštevu nemeckého prezidenta v Lidiciach.

V júli tohto roku Gauck poslal Klausovi list, v ktorom sa ospravedlnil za masakru v Lidiciach s otvorenosťou, s akou to ešte neurobil žiaden nemecký politik. Vyjadril tiež sústrasť s utrpením obetí.

"Niektorí ľudia, ktorý tento masaker prežili ako deti, sú stále medzi nami. A na nich som myslel predovšetkým, keď som písal prezidentovi Václavovi Klausovi. A tiež som myslel na statočných mužov, ktorí obetovali svoj život pri pokuse vydobyť pre svoj národ slobodu," uviedol Gauck v rozhovore pre MF DNES.

Nestranník Joachim Gauck (72), niekdajší východonemecký aktivista za ľudské práva a bývalý evanjelický pastor, neskôr šéf inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej Stasi, v marci nahradil v prezidentskom úrade Christiana Wulffa, ktorý odstúpil po obvineniach z korupcie.
 

Vyberte región